Stratenmakers

Vergelijk gratis en vrijblijvend tussen meerdere Stratenmakers.

Het stappenplan van bestrating

Een stratenmaker wordt vaak gezien als iemand die zwaar werk verricht. Dit is zeker het geval. Een stratenmaker moet uren buiten zitten. Zeker in de zomer, als de zon fel schijnt, is het zwaar om door te blijven werken. Maar een stratenmaker zijn vergt niet alleen fysieke kracht. Een stratenmaker moet ook inzicht hebben wanneer hij kijkt naar hoe de stenen neergelegd moeten worden. Dit heeft te maken met de omgeving van de bestrating, maar ook met de stenen zelf. Hoe worden ze goed neergelegd? Wanneer u wilt weten hoe stenen worden gelegd door de stratenmaker, lees dan dit artikel.

Stappenplan

1. Wat de stratenmaker als eerste moet bedenken, is de soort bestrating die gelegd wordt. Dit heeft te maken met de hoeveelheid zand die er onder de stenen gelegd moet worden. Bij een oprit is dit 20-25 cm, bij een terras 15-20 cm en bij een looppad is het 10 cm. Het is ook belangrijk dat de goede soort zand, wit zand, wordt gebruikt. Hoe zwaarder de voorwerpen op de bestrating, hoe meer zand er nodig is.

2. De stratenmaker ‘zet het zanddeel uit’. Dit wordt gedaan door middel van piketten, die ongeveer 10 cm in de grond gezet worden. Dan wordt de grond uitgegraven en wordt er zand geplaatst.

3. De trilplaat wordt op het zand gezet, om vervolgens het terras met piketten en touw uit te zetten. Het touw wordt van piket naar piket gespannen.

4. De stenen worden neergelegd. Hierbij wordt erop gelet dat de stenen waterpas liggen. Het ligt natuurlijk aan de soort tegel die gebruikt wordt, hoe zij wordt neergelegd. De stenen kunnen op verschillende manieren worden gelegd:

 • Afwisselend horizontaal en verticaal;
 • Diagonaal. Gebeurt meestal met kleinere stenen;
 • Alleen maar horizontaal. Dit gebeurt meestal op een stoep. Soms is een rand toch verticaal omdat dit beter past;
 • Alleen maar verticaal;
 • In een cirkelvorm. Dit kan bijvoorbeeld op een plein of terras, maar is wel veel meer werk dan stenen verticaal of horizontaal leggen;
 • Allemaal door elkaar. Dit kan ook op een plein liggen. Meestal is het een vorm van kunst of een bestrating gemaakt door mensen die geen idee hebben hoe zij een straat moeten bestraten. 

5. De stratenmaker maakt nu een afloop voor een goede afwatering. Wanneer het water namelijk in de grond onder de tegels komt en blijft, kan het straatwerk verzakken.

6. Het zand dat niet recht en mooi ligt, wordt weggehaald. Dan worden de andere stenen gelegd. Wanneer een steen niet past, is er een steenzaag nodig om deze door te zagen.

7. De opsluitbanden worden geplaatst, deze zijn er om de bestrating netjes af te ronden. Dit is de laatste stap die de stratenmaker uitvoert voordat hij gaat schoonmaken.

Gratis Stratenmaker Offertes Vergelijk 5 Stratenmakers in uw regio Uw postcode:
Vergelijk altijd voordat u koopt
Reacties van lezers (0) Reageer op dit artikel Wilt u offertes aanvragen klik hier
*Uw e-mailadres wordt nergens gepubliceerd.
Uw reactie
Wilt u een mail ontvangen wanneer iemand hierop reageert?
Referenties

"Ik zocht een stratenmaker en ik kan iedereen aanbevelen deze site te gebruiken. Mijn tuin ligt er weer netjes bij voor de zomer."

A. Rijntjes - Utrecht

Stratenmaker onderwerpen

Alles bekijken
 • Informatie over klinkers:

  Wanneer u van plan bent om bijvoorbeeld uw tuin te bestraten, zult u natuurlijk ook klinkers nodig hebben. Gelukkig is hier veel keus in. Er zijn…

  Lees meer
 • Dierenverblijven in je tuin?

  Er zijn zeer veel verschillenden dierenverblijven mogelijk die u kunt integreren in uw tuin. Enkele populaire dierenverblijven zijn een…

  Lees meer
 • Klinkers prijzen?

  Er zijn veel verschillende soorten klinkers beschikbaar die allen verkrijgbaar zijn voor een andere prijs. Zo zijn er erg dure klinkers beschikbaar…

  Lees meer
 • Kosten stratenmaker

  Het uurloon van een stratenmaker ligt gemiddeld rond de 30 á 40 euro. Vaak is het ook mogelijk om te kiezen om te betalen per vierkante meter,…

  Lees meer
 • Stratenmaker prijzen informatie

  Voordat de meeste mensen aan bestrating denken, willen ze graag van te voren weten wat de prijzen van een stratenmaker zijn. En dat is niet zo gek…

  Lees meer

© 2011 - 2019 Stratenmaker.nl | Alle rechten voorbehouden